Říjen 2017

Rýže s kořenovou zeleninou

4. října 2017 v 13:00 | Ranja Ox |  RECEPTY

Ingredience :

  • rýže
  • mrkev
  • cibule
  • petržel
  • celer
  • lilek
  • žampiony
  • kari
  • sůl
Postup :

Rýži velmi důkladně propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Mrkev, celer a petržel osmažíme na troše oleje. Teprve po změknutí přidáme zbytek zeleniny kromě lilku, ten osmažíme zvlášť. Poté zeleninu zalejeme cca 1/2 l horké vody a necháme povařit. Směs zahustíme žitnou moukou rozmíchanou v troše vody a přidáme špetku kari a sůl. Dobře se k tomu hodí salát.

Pečená zelenina s burákovým dypem

4. října 2017 v 11:40 | Ranja Ox |  RECEPTY

Ingredience :

  • brambory
  • lilek
  • petržel (pečená je výborná)
  • rajčata
  • cibule
  • brokolice
  • žampiony
  • hlíva ústřičná
  • mrkev
  • paprika
  • cibule
  • celer
  • koření (provensálské, oregano,kmín)
  • sůl
  • balíček arašídů
Postup :

Zeleninu očistíme a nakrájíme. Vyskládáme na plech s pečícím papírem, zlehka pokapeme olejeme, okořeníme, osolíme. Dáme péct na 220 stupňu cca 30 minut.

Oříškový dyp je luxusní záležitost, potřebujeme akorát arašídy (klidně ten malý balíček solených arašídů) a mixér. Arašídy jen zlehka opražíme na pánvičce na kapičce oleje, poté je nasucho umixujeme. Mixujeme tak dlouho dokud třením oříšky nezačnou pouštět olej. Celková doba mixování je cca 7 minut. Pozor je důležité mít kvalitní mixér, aby jste si ho nezničili a také je dobré dělat mezi mixováním pauzy aby se mixér nepřehřál. Poté vznikne burákové máslo (které v obchodech stojí šílené peníze) a to zředíme 1dcl vody, netřeba dosolovat. Je to můj nejoblíbenější dyp k pečené zelenine a opravdu velmi doporučuju.